środa, 5 kwietnia 2017

Laksa

Więcej na frushi.pl/wolnowar


Nie to nie to o czym pomyśleliście.
Dziś zapodam przepis na prostą zupę - Laksę - która w moim przypadku będzie oparta na filecie z kurczaka, choć oryginalnie są to chyba krewetki.
Przepis wywodzi się z Malezji, więc głównym składnikiem jest także mleko kokosowe. Najpierw kroimy filet w drobną kostkę, potem go lekko podsmażamy. Wlewamy bulion, pastę chilli, kolendrę, kurkumę, sos rybny i chwilę gotujemy. Dodajemy kuraka, mleko kokosowe, sok z limonki i na wolnym ogniu dusimy 15 minut. Na końcu dodajemy świeże kiełki fasoli mung oraz pokrojoną dymkę i makaron (ryżowy, jajeczny). W oryginale można dodać jeszcze gotowane jajko i świeżą kolendrę. Zupa ma orientalny smak, nie jest zbyt ostra i idealnie wpasowuje się w pierwsze chłodne dni wiosny :>

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz